fbpx

Burgare med rökig svamp och äppelchutney

Always hungry höstburgare

Burgare med rökig svamp och äppelchutney

Om hösten var en burgare skulle den förmodligen se ut såhär, med rökig svamp och söt äppelchutney. Snällt inlindad i ett mjukt bröd och med en majonnäs gjord på confiterad vitlök. Ja, alltså vitlöksklyftor som bakats i olja i ugnen. Har du aldrig testat det är det dags omedelbums!

Portioner: 4
Tid: 90 min

Du behöver
Mixer / Stavmixer
Mandolin

 

Ingredienser
4 st Potato buns
4 st Oh Mungood-Burgare
4 skivor Cheddar
1 ½ dl Confiterad vitlöksmayo
Rökig svamp
Äppelchutney
Isad silverlök eller gul lök

 

Äppelchutney
2 rödlökar
2 msk neutral olja
3 st (ca 200 g) röda svenska äpplen
2 msk riven ingefära
1 1/4 dl råsocker
1 tsk flingsalt
½ dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
(valfritt: 1 msk ljus rom)

Confiterad vitlöksmajonnäs
1 hel vitlök
2-3 dl varmpressad rapsolja
1 tsk salt
3 msk kikärtsspad
1 tsk dijonsenap
1 ½ tsk vitvinsvinäger
2-3 dl olja (som vitlöksklyftorna bakats i)
1 tsk salt 

Rökig svamp
12 st skogschampinjoner
1 msk neutral olja
½ tsk rökt paprikapulver
Salt
Svartpeppar

Äppelchutney: Skala och dela rödlökarna i två. Skiva den sedan i tunna skivor. Stek löken mjuk i olja på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt den karamelliseras under 10 minuter. Skala och kärna ur äpplen. Tärna upp i små kuber. Skala och riv ingefära så att du har cirka 2 msk. Tillsätt äpple, ingefära, råsocker, flingsalt, äppelcidervinäger och vatten (och rom) till kastrullen med rödlök. Låt koka ihop under 15-20 minuter. Förvara i väl rengjord burk.

Confiterad vitlöksmajonnäs: Sätt ugnen på 130 grader. Skala alla vitlöksklyftor och lägg i en liten ugnsform. Häll över olja så att det täcker klyftorna och strö över salt. Baka av i ugnen i cirka 60 minuter tills vitlöksklyftorna fått färg. Ta ut och låt svalna. Mixa ihop kikärtsspad, dijonsenap, vitvinsvinäger och vitlöksklyftorna i en mixer. Tillsätt oljan (som vitlöksklyftorna legat i) i en tunn stråle. Smaka av med salt. 

Rökig svamp: Skiva upp svampen i tunna skivor. Lägg i en torr stekpanna och sätt på medelhög värme. När svampen efter några minuter börjar släppa ifrån sig vätska tillsätter du oljan och låter svampen få färg på båda sidor. Stäng av plattan och krydda med rökt paprikapulver, salt och svartpeppar. 

Isad lök: Skala och skiva löken tunt på mandolin eller med kniv. Lägg i en skål med vatten och isbitar i cirka 15 minuter för att mildra löksmaken något. 

Burgaren: Börja med att steka brödet så att det får yta. Stek burgaren i olja i en panna. Lägg på en skiva cheddarost på varje burgare, häll 1 msk vatten i pannan och lägg över ett lock. På detta sätt hjälper vattenångan till att smälta osten. Montera sedan enligt följande: bröd, vitlöksmajonnäs, burgare, äppelchutney, svamp, isad silverlök, vitlöksmajonnäs och bröd!

Fler recept