fbpx

Näringsanalys

En näringsanalys av våra produkter 

Mungbönan – vilken böna!

Mungbönan är inte bara god och hälsosam utan har också en lång historia inom traditionell medicin. Med effekter som också vetenskapen kunnat visa på med sina analyser.

En böna med stora mängder näringsämnen, däribland så kallade fytokemikalier. Dessa är viktiga ämnen för vår hälsa men är inte direkta näringsämnen såsom mineraler och vitaminer, utan istället antioxidanter och ämnen med exempelvis antiinflammatoriska effekter.

Bland annat är polyfenolerna i mungbönan viktiga antioxidanter som stärker vår hälsa på många sätt. Forskning har visat på att polyfenoler kan ha skyddande effekter på nervcellerna i hjärnan.

Proteinerna i mungbönan är dessutom lättsmälta för kroppen i jämförelse med många andra baljväxter och bönan anses vara en bra källa till protein. Både gällande mängder protein samt dess förmåga att tas upp av kroppen.

För de som lätt bildar gas av baljväxter kan mungbönan vara ett bra alternativ eftersom den anses vara en av de bönor som orsakar minst gasbildning.

MungBeans

Referenser och länkar:

Hou, Dianzhi, Laraib Yousaf, Yong Xue, Jinrong Hu, Jihong Wu, Xiaosong Hu, Naihong Feng, and Qun Shen. “Mung Bean (Vigna Radiata L.): Bioactive Polyphenols, Polysaccharides, Peptides, and Health Benefits.” Nutrients 11.6 (2019): 1238.

Xu, Hui, Qian Zhou, Bin Liu, Ka-Wing Cheng, Feng Chen, and Mingfu Wang. “Neuroprotective Potential of Mung Bean (Vigna Radiata L.) Polyphenols in Alzheimer’s Disease: A Review.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 69.39 (2021): 11554-1571.

Antinutrienter i bönor och hur vi har minskat dom

I alla bönor finns så kallade ”antinutrienter”, ämnen som binder till sig diverse näringsämnen som kroppen därmed inte kan ta upp. Därav är rekommendationerna att blötlägga och koka eller grodda sina bönor innan de äts, då antinutrienterna minskar. Men de senaste årens forskning har visat på att dessa antinutrienter är mycket mer komplexa än att bara vara till ondo. De har också visat sig vara viktiga för vår hälsa, blanda annat fytinsyran som motverkar cancer, agera som antioxidanter samt har positiva effekter på kolesterol och blodsockernivåerna.

Allt från naturen är komplext och äter vi en kost med stor andel grönsaker säkrar vi att vår hälsa hålls stark och vi därmed friska.

Vad händer när vi groddar bönor?

När vi sätter igång groddningsprocessen i bönor väcker vi den till liv och bönan börjar skapa sitt lilla embryo, redo för att stättas i marken och gro en ny planta. Tänkt hur mycket näring som behövs för att gro en ny planta, ett nytt liv! Groddar innehåller därmed stora mängder näring likväl som att ämnen som inte är lika önskvärda, såsom lektiner, börjar brytas ner av groddningen. Men lyckligtvis innehåller mungbönan ändå relativt små mängder av just lektiner.

Efter groddning av mungbönan minskar så mycket som 76% av antinutrienten fytinsyra vilket gör att upptaget av järn och zink ökar med 2,5 respektive 3 gånger än för råa mungbönor. Och kanske då får vi just perfekt mängd av fytinsyran som ju också är bra för vår hälsa.  

Varför är det viktigt för hälsan att ibland byta ut köttet mot vegetariskt?

Kött och andra animalier innehåller många viktiga näringsämnen. Men de saknar också en hel del, ämnen som vi enbart finner i växtriket såsom kostfibrer, fytokemikalier och klorofyll. Ämnen som är otroligt viktiga för att stärka våra system och skapa hälsa. Därav är rekommendationerna att äta minst ½ kg frukt och grönsaker varje dag. Det är en hel del.

Den samlade forskningen är idag överens om att en kost med höga nivåer från växtriket är helt nödvändig för att behålla en stark hälsa. Samtidigt som många tycker det är svårt att laga vegetarisk mat och är tveksamma till hur nyttiga färdiga vegoprodukter faktiskt är. Här kan vi stolt säga att vi både kan erbjuda ett snabblagat alternativ som varken är texturerat eller fullt med tillsatser. Som rapporten ovan nämner så bibehåller vi maximal näring genom groddning, minimal processering av råvaran och att innehållet är smart sammansatt för högkvalitativt protein. Det är också aktuellt att nämna att Mungbönans hölsoeffekter i kombination med vår kryddning verkar antiinflammatoriskt och är skonsamt mot din mage.

Är ekologisk mat verkligen mer hälsosam?

Det finns forskning som visar på att ekologisk mat kan innehålla högre nivåer av diverse näringsämnen såsom antioxidanter, vitamin C, E och karotenoider. Men framförallt bör vi kanske ställa oss frågan vad ekologiska produkter inte innehåller; mycket hälsoskadliga besprutningsmedel.

Visste du att den direkta exponeringen för besprutningsmedel är den främsta anledningen till cancer globalt? Alltså de personerna som arbetar med dessa medel. Påverkas individerna som arbetar med dessa medel är ju riskerna ganska stora att också vi som slutkonsumenter påverkas av att äta dem. Ekologiska produkter har många positiva hälsoeffekter för vuxna men framförallt för barn, vars kroppsliga system är än mer känsliga.

Öka järnupptaget från vegetarisk mat!

Mat från växtriket innehåller mineralet järn men är bundet på ett sätt kroppen har svårare för att ta upp i jämförelse med järn från animalier. Men det finns massa sätt vi kan underlätta för kroppen att absorbera det järn vi får från kosten!

 Ämnen som underlättar upptaget av järn i maten:

  • C-vitaminApelsin, paprika, chili såsom cayenne, persilja och brysselkål är exempel på växter som har höga nivåer c-vitamin. Ät dem tillsammans med din måltid.
  • Fermenterade livsmedelAlla former av fermenterade livsmedel; surkål, yoghurt, surdegsbröd, kefir, kombucha, kimchi och sojasås exempelvis. Varför inte testa vår Ramen burger som innehåller just kimchi?

Ämnen som minskar absorptionen av järn:

  • KalciumÄt inte mejeriprodukter vid varje måltid, framförallt vegetariska.
  • TanninerSom finns i te, kaffe och kakao bland annat. Drick eller ät inte dessa produkter direkt efter maten, vänta med fördel 30–60 minuter efter måltiden.

Kryddorna

Torkade kryddor är koncentrerade växter med näring och andra hälsostärkande egenskaper. Vi vill alltså använda mycket kryddor i vår mat!

Varför vill vi använda massa bra (ekologiska) kryddor i vår mat? För att de exempelvis kan minska riskerna för cancer på flera sätt;

  • stryper blodtillförseln till cancerceller, så att de inte kan växa till sig. (så kallad anti-angiogenes effekt.)
  • alla gröna kryddor och örter innehåller klorofyll som binder till sig toxiner och för ut dem ur kroppen.
  • innehåller kostfibrer som stärker vår tarmflora och
    därmed underlättar för vårt naturliga försvar.
  • stärker alla våra system så att kroppen är frisk nog att motstå negativa förändringar och själv ta hand om cellförändringar i tidigt stadie.

Och så lyfter ju kryddor varenda maträtt smakmässigt, krydda på!

”Aromatiska” kryddor, alltså kryddor med mycket smak och doft, såsom korianderfrön, oregano, lagerblad och spiskummin är lugnande för matsmältningssystemet. Att regelbundet använda dessa i maten kan därför underlätta vid exempelvis gasbildning.

Backhornsklöver / Fenugreek:

Backhornsklöver, en vanlig krydda i det indiska köket men också i det kinesiska medicinskåpet. Med sin söta, nötiga smak lyfter den inte bara maten utan har traditionellt också används för huden samt för att främja blodsockernivåerna. Dessutom får maten en härlig konsistens med hjälp av backhornsklöver bland annat tack vare sitt höga fiberinnehåll. Vilken växt!  

Oregano

Oregano har många strängar på sin lyra såsom att agera antimikrobiellt samt hjälpa matsmältningssystemet, framförallt när det känns som att det går lite långsamt i mag- och tarmkanalen. Ämnen i oregano, bland annat carvacrol, anses enligt studier bland annat kunna minska riskerna föra att drabbas av diverse mikrober samt är en antioxidant. Visste du att den oregano vi oftast använder i maten är kungsmyntan som växer vilt i enorma bestånd i Sverige? Finns garanterat i en gräsmatta nära dig.

Vitlök

Vitlöken är inte bara världens kanske godaste smaksättare utan en av vårt mest kraftfulla hälsoverktyg! Den har i studier setts upprätthålla ett fungerande immunförsvar samt är antiinflammatorisk. Många använder också vitlöken vid vanliga förkylningar. En växt som kan hjälpa till att hålla oss friska genom livet och har därmed används holististkt inom de gamla läkekonsterna, såsom ayurveda och traditionell kinesisk medicin.

Koriander

Har du ont i magen, gaser eller svårt att smälta maten är koriander en krydda att testa i matlagningen. En vanlig krydda i rätter med bönor just för att minska gaser som bönor kan ge upphov till, och för sin goda smak så klart. Har du tänkt på att korianderfröna och bladen smakar helt olika? Så även om du inte gillar korianderblad kanske fröna faller dig i smaken.

Spiskummin

Säg den indiska eller mellanöstiska måltid som inte innehåller spiskummin!? En krydda som återfunnits i forntida egyptiska gravar vilket vittnar om att spiskumminen använts av människan i tusentals år. Många svenskar har dock svårt för spiskummin men i precis rätt mängd, där den inte tar över, lyfter den smaken fantastiskt fint. Kryddan har traditionellt använt för att underlätta matsmältningen bland annat vid gasbildning. Dessutom är spiskummin antiinflammatorisk och agerarsom en antioxidant.

Cayennepeppar

Många tror att chilin såsom cayennepeppar skulle förvärra eller ytterligare skada magsår eller en inflammerad känslig tarm på grund av dess heta och” brännande” känsla. Men det verkar faktiskt varaprecis tvärtom, dessa frukter (ja, de är frukter) främjar istället slemhinnan i magen. Cayennepepparen har traditionellt använts för många av dess hälsostärkande egenskaper världen runt och kan faktiskt användas både utvärtes och invärtes.

Svartpeppar

Svartpeppar – Världens mest populära krydda som står för ungefär 1/5 av den totala kryddhandeln i världen. Det är lätt att glömma av svartpepparns alla hälsofrämjande egenskaper, som att den till exempel kan upprätthålla immunförsvarets normala funktioner. Dessutom är svartpepparn en så kallad ”katalysator” och kan hjälpa kroppen att ta upp näringen från vissa andra kryddor. Häftigt va!?

Lagerblad

Lagerbladet är mest känd för sin smak som kan lyfta vilken gryta som helst till mustiga höjder, men har också en myriad av aktiva egenskaper för att stärka vår hälsa. Använd den till exempel för att läka sår (som en inflammerad tarm), stärka immunförsvaret under vintern, eller för dess smärtstillande egenskaper. Lagerbladet har en lång historia bakom sig och enda sedan människan började använda bladet har den förknippats med god tur och lycka samt att avvärja ondska. Idag är lagerbladet en given krydda i det marockanska, turkiska och franska köket. I många varmare länder växter lagerbladsbusken vild och doftar helt ljuvligt i dessa landskap.

Protein

Kombinationen bönor och råris ger bra proteinkvalitet

När vi pratar protein är det inte bara hur mycket protein vi får i oss utan även dess kvalitet. Det är alltså hur många aminosyror (byggstenarna till protein) livsmedel består av samt hur lätt kroppen kan absorbera dem som avgör proteinets kvalitet. Det är som en betygsättning av proteinet kan man säga.

Och här kommer det finurliga… Bönor har relativt lite av den essentiella aminosyran metionin som istället spannmål, däribland ris, har stora mängder av. Och ris har låga nivåer av den essentiella aminosyran lysin som bönor passande nog har mer av. Bönor och ris är med andra ord en perfekt kombo för att vi ska få i oss alla de nödvändiga aminosyrorna kroppen behöver för att bygga proteiner. Proteinet i mungbönan är dessutom mer lättabsorberad än proteinet i många andra baljväxter.

En kombination av 3 delar mungbönsprotein till 1 del risprotein har setts ge de högsta poängen gällande aminosyror.

Även råris innehåller en del proteiner; ca 3–4 gram per 100 gram kokt ris. I råris finns fler proteiner än i vitt ris eftersom makroämnet även finns i skalet, likväl som andra näringsämnen sitter i det så viktiga skalet i spannmål.   

Fördelen med fullkorn och kostfibrer

Genom att välja fullkornsprodukter, såsom råris istället för vitt ris, kan vi öka vårt dagliga intag av de så viktiga kostfibrerna. Dessa kostfibrer behövs för att hålla en rik tarmflora vilken är involverad i princip allt som rör vår hälsa. Vi bör äta ca 25–35 gram kostfibrer varje dag och för att komma upp i den mängden behöver vi dagligen äta grönsaker samt fullkornsprodukter. Kom ihåg att äta ½ kg frukt och grönt varje dag, där mungbönan inkluderas.

1 portion råris (ca 0,5 dl) innehåller 45 gram fullkorn, vilket ger ungefär 0,9 gram kostfibrer.

Hur bra är det egentligen med rapsolja?

Svensk ekologisk rapsolja bidrar till att vi gynnar svenska bönder samt ekologisk odling och därmed vår miljö. Rapsoljan innehåller också omega 3, vitamin K och består framförallt av omättade fetter.

Genom den varsamma fritering som sker med rapsolja innan paketering håller produkten en bättre form och det är sedan inte nödvändigt att tillföra ytterligare fett vid stekning hemma. 

Vi anser att förstekning i rapsolja är nödvändig för våra burgare och bits för att skapa en bättre produkt. Önskar man inte en förstekt produkt kan vi varmt rekommendera våra färser som inte försteks.

Organic

Oh Mungood

Burger & Bits

INGREDIENSER:

Mungböna (68%), Rundkornigt råris, Lök, Rapsolja (vid stekning), Rödbeta, Salt, Vitlök, Mald koriander, Bockhornsklöver, Spiskummin, Cayennepeppar, Lagerblad.

Burgers and bits sammanfattningsvis:

Oh Mungood organic burger & bits är en varsamt tillagad produkt med bra sammansättning av essentiella aminosyror, kolhydrater och näringsämnen såsom vitaminer och mineraler.

Det är ett högt innehåll av kostfibrer från samtliga ingredienser i produkten samt grönsaker och kryddor vilket bidrar med fytokemikalier, exempelvis antioxidanter.

Genom att kombinera mungbönor (bönor) tillsammans med råris (spannmål) får vi ett fullvärdigt protein med alla de essentiella aminosyrorna. Produkten har låg naturlig fetthalt varpå den varsamma förstekningen i Svensk ekologisk rapsolja tillför en bra balans i fettsammansättningen. En måttlig saltmängd på 1,1 gram/100 gram (6 gram/dag är Livsmedelsverkets rekommendationer).

Samtliga ingredienser kommer från växtriket och med en kost baserad på höga mängder växter motverkar vi bland annat cancer, låggradiga inflammationer samt underlättar matsmältningen och stärker immunförsvaret. Flertalet av grönsakerna är frysta direkt efter tillagning och behåller därmed större mängder av sina näringsämnen.

Organic

Oh Mungood

Neutral Mince & Taco Mince

INGREDIENSER (Neutral Mince):

Mungböna (69%), Rundkornigt råris, Lök, Rödbeta, Salt, Vitlök.

INGREDIENSER (Taco Mince):

Mungböna 67%, Rundkornigt råris, Lök, Rödbeta, Salt, Vitlök, Mald koriander, Bockhornsklöver, Spiskummin, Cayennepeppar, Oregano, Svartpeppar, Rökt paprika, Lagerblad.

Oh Mungood mince sammanfattning:

Oh Mungood organic mince är en varsamt tillagad produkt med bra sammansättning av essentiella aminosyror, kolhydrater och näringsämnen såsom vitaminer och mineraler.

Det är ett högt innehåll av kostfibrer från samtliga ingredienser i produkten samt grönsaker och kryddor vilket bidrar med fytokemikalier, exempelvis antioxidanter.

Genom att kombinera mungbönor (bönor) tillsammans med råris (spannmål) får vi ett fullvärdigt protein med alla de essentiella aminosyrorna. Produkten I våra färser tillsätter vi inte någon olja eller försteker produkten alls. Vilket ger den en naturligt låg fetthalt. En måttlig saltmängd på 1,1 gram/100 gram (6 gram/dag är Livsmedelsverkets rekommendationer).

Vår färs är inte helt finmalen utan har kvar mycket av sin textur från bönorna och grönsakerna. Därmed finns större bitar av kostfibrer kvar vilket gör våra tarmbakterier glada. Färsen innehåller dessutom en stor mängd kryddor vilka bidrar med viktiga fytokemikalier samt andra hälsostärkande ämnen.

Samtliga ingredienser kommer från växtriket och med en kost baserad på höga mängder växter motverkar vi bland annat cancer, låggradiga inflammationer samt underlättar matsmältningen och stärker immunförsvaret. Flertalet av grönsakerna är frysta direkt efter tillagning och behåller därmed större mängder av sina näringsämnen.

Oh Mungood är den svenska, ekologiska uppstickaren inom växtbaserade livsmedel. Grundat 2020 och med en vision lika självklar som råvarorna i våra produkter: att skapa smakupplevelser som får dig på fall. Smakupplevelser som gör det enkelt att välja växtbaserat – inte för att du behöver, utan för att du vill. Idag hittas våra unika Mung Bean Burgers & Bits i över 100 butiker landet över och hos noga utvalda restauranger och saluhallar. Efterfrågan på produkterna växer – och vi med den.