fbpx

Vår Story

Mathantverk från Orsa sedan 1995 

Kvinnan som är smaken på spåret

I en liten by i Dalarna experimenterar en matentusiast med råvaror. Det är 1995 och fram till dess var en hamburgare för det svenska folket synonymt med en bit kött mellan två brödbitar. Den här idésprutan i Orsa, Torbjörn, har däremot helt andra ingredienser på sin köksbänk. Här samsas krispiga mungbönor, råris och vitlök. Fruktig, mald koriander och bockhornsklöver. Rena råvaror, men inga du hittar på grillgallret i vanliga fall. Torbjörn bestämmer sig för att skapa en burgare. Orsaburgaren. I en blygsam upplaga med handskrivna etiketter säljer han den i byns saluhall och en av dem som bär hem denna burgare är familjen Johansson. Du kommer strax förstå varför just den här familjen är viktig för historien. 

För den lilla hantverksburgaren gör nämligen ett bestående smakintryck. Sanslöst god, får den alla på fall. Inte minst dottern i familjen, Caroline, som har svårt att tro att huvudingrediensen i burgaren stavas mungböna. Då mest känd i form av böngroddarna du hittade i en plastask på grönsakshyllan i butiken – rätt anonym böna, if we may say so. Men från den sista tuggan av den första Orsaburgaren skapas en tradition: varje gång Caroline är hemma på besök från Stockholm ska det finnas en burgare i frysen. Eller helst fyra.

Caroline-OMG-bubble

Nu låter det ju som om här finns alla ingredienser för en braksuccé, visst? Men här kommer vändningen. För efter ett antal år med turer till saluhallen vill Torbjörn ta sig an nya experiment. Och att sprida just Orsaburgaren över land och rike var en dröm som redan hade börjat spira hos någon annan. Caroline. För hur hon än sökte – och försökte, kunde hon varken hitta eller skapa en lika naggande god burgare. Så Caroline åker tillbaka till Orsa och letar upp innovatören som år 1995 knådat fram Orsaburgaren. Med händerna i en degbunke och ingredienserna utspridda på köksbänken. Hon möter Torbjörn och hem återvänder hon med originalreceptet i bakfickan. Det var dags att sätta planen i verket. 

År 2020 börjar Oh Mungood ta form och exakt ett år senare landar den första produkten i butik. Det här är den växtbaserade burgaren som i sin enkelhet är en hyllning till att våga testa sig fram. En hyllning till att utforska smaker. Smaker som inte ängsligt härmar eller efterliknar något annat. Smaker som i sin rena form inte behöver stärkas, stabiliseras eller förkläs med något alls. De står nämligen stadiga på alldeles egna ben. 

För oss på Oh Mungood må det ha startat med en burgare, men vår upptäcktsfärd har bara börjat. Och vi har ett enda mål på vår resa: Att skapa smakupplevelser som får dig på fall. Precis som de fick Caroline.

Oh Mungood är den svenska, ekologiska uppstickaren inom växtbaserade livsmedel. Grundat 2020 och med en vision lika självklar som råvarorna i våra produkter: att skapa smakupplevelser som får dig på fall. Smakupplevelser som gör det enkelt att välja växtbaserat – inte för att du behöver, utan för att du vill. Idag hittas våra unika Mung Bean Burgers & Bits i över 200 butiker landet över och hos noga utvalda restauranger och saluhallar. Efterfrågan på produkterna växer – och vi med den. 

Crafting your next craving

Vår vision är att skapa fantastiska smakupplevelser som får dig på fall. Smakupplevelser som gör det enkelt för dig att välja växtbaserat – inte för att du behöver, utan för att du vill.  

Vi på Oh Mungood är övertygade om att det behövs mer än alarmerande siffror och rationella argument för ett grönt skifte på tallrikarna. Vi, precis som du, äter med alla sinnen. Ibland en krispig burgare som dryper i cheddar. Ibland den grönaste smoothie. Vi, precis som du, är också människor. Som balanserar ett vardagsjonglerande med viljan att äta både hållbart, nyttigt och löjligt gott. Allt detta avspeglas i Oh Mungood och varje enskild produkt vi utvecklar. 

Oh Mungood är den nyfikna aktören av naturliga och hållbara livsmedelsprodukter. Vi är uppstickaren på vegoavdelningen som inte räds att utforska nya smaker – smaker som inte ängsligt härmar eller efterliknar något annat. Smaker som i sin rena form inte behöver stärkas, stabiliseras eller förkläs med något alls. Med löjligt goda produkter är vårt mål att inspirera människor till hållbara, gröna och hälsosamma val, utan att någonsin behöva göra avkall på det som trots allt är det allra viktigaste när kommer till mat. Smaken. Vi vet att vi är långtifrån ensamma på denna gröna matarena och välkomnar därför en transparent dialog. Vi exkluderar ingen, utan bjuder in alla. Alla som är nyfikna på att ta steget mot en skamlöst god framtid.

Oh Mungood är mer än ett sortiment av produkter. Vi strävar efter att vara en inspiration till en genuint utforskande och medveten livsstil.

Hållbarhet för oss

Hållbarhet för oss är inte bara ekologiska produkter utan tillsatser. Det är också en genuin omtanke för människor, djur och miljö vilket märks i allt vi gör. Vi vill att du som konsument ska känna dig säker på att produkter från oss alltid är ett bra val, på så många sätt. Läs gärna mer om vår filosofi kring hållbarhet.